Dziś dla zapomnienia post o czymś bardzo pysznym, zwłaszcza dla wielbicieli czekolady :) Mam na myśli blok czekoladowy. Jest naprawdę łatwy do wykonania, mi, słabej kucharce, nie sprawia żadnych problemów. (Przepis pochodzi ze strony www.wielkiezarcie.com, zawsze z niego korzystam i wszystko jest idealnie)
Składniki:
400 g mleka w proszku
ok. 3 podwójne opakowania herbatników (po 200g)
4 płaskie łyżki stołowe gorzkiego naturalnego kako
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
200 g masła
Sposób wykonania:
Zagrzać mleko, dodać pokrojone masło, rozpuścić na małym ogniu. Cały czas mieszając, stopniowo wsypywać cukier oraz kakao.
Gdy składniki się połączą, a cukier rozpuści, zdjąć z ognia i powoli wsypywać mleko w proszku. Cierpliwie miksować do momentu otrzymania jednolitej masy pozbawionej grudek. Wyłączyć mikser i dodać połamane herbatniki. Wymieszać drewnianą łopatką.
Masę wyłożyć do foremki, ostudzić, schłodzić i przechowywać w lodówce.
(zdjęcia nie dodam, bo niestety robiłam tylko raz i z tego co pamiętam zostało ono usunięte.)
Pozdrawiam, Ula :)
brzmi ciekawie :))
OdpowiedzUsuńmniaam, chyba się skuszę :*
OdpowiedzUsuń